De sleutel tot jouw gedachten is de sleutel tot jouw geluk

 

Ben jij zo'n piekeraar? Kan jij uren in je bed liggen malen? Die oneindige stroom gedachten die maar niet op wil houden dendert maar door je hoofd. En zeg nou zelf, dat zijn nooit fijne gedachten toch?

Wat nou als ik je vertel dat je die stroom gedachten kunt stoppen? Wat nou als ik je vertel dat je controle kunt krijgen over jouw gedachten? Zou je willen weten hoe?

Okay, laten we bij het begin beginnen:

 

Stap 1: Jij bént niet jouw gedachten! Jij bent niet wat je denkt! Jij bent jij, en jij hébt gedachten. Laat dat even bezinken:

Jij hébt gedachten.

Jij bent de persoon, het bewustzijn áchter die gedachten. Om die malende stroom van onophoudelijke pieker gedachten onder controle te krijgen is de eerste stap: Beseffen dat jij niet je gedachten bént. En je moet ook beslist niet alles geloven wat je denkt!

Als je gedachten wolken zijn, dan ben jij de blauwe lucht eromheen Als jouw gedachten krioelende palingen zijn, dan ben jij het water waarin ze zwemmen.

 

Stap 2 is het zien van al die gedachten. Ga ze niet proberen te stoppen, dat lukt je toch niet! Kijk er gewoon naar. Stel je voor dat jij die blauwe lucht bent, en je ziet al die gedachten voorbij komen. Probeer er niets van te vinden, heb er geen oordeel over. Ga niet denken: "goh wat stom van mij dat ik hier allemaal aan denk".. Want dat is ook weer een gedachte.. En dan ga je gedachten hebben over gedachten..

Bekijk ze gewoon zodra ze opkomen en zie ze langs drijven als een wolk. Of voorbij zwemmen als een vis.

Als je dát kan, als is het maar voor een paar minuten achter elkaar, dan ben je al een heel eind op weg naar meer rust in je hoofd.

En die rust heb je nodig om volgende stappen te kunnen zetten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0