Positief denken

 Je hoort het heel veel om je heen. Het is echt een soort van modetrent geworden.  

Positief denken.  

En ja, ook ik geloof er in.  

Maar wat IS dat nou, en wat heb je eraan?  

 

Het is niet: "er is geen onkruid, mijn tuin staat vol prachtige bloemen.. Er is geen onkruid.."  

 

Positief denken is het benaderen van situaties vanuit een positieve mindset. Het is naar je tuin vol onkruid kijken en denken: Ik ga hier eens lekker mee aan de slag dan ziet het er over een uur al een stuk beter uit.  Of: Ik heb er een uur hard aan gewerkt en ik zie echt al verschil!  

Dát is positief denken. De positieve mogelijkheden zien van een situatie.  

 

Wie denkt er 'sochtends als de wekker gaat: "Neeeeee!!.. Ik wil nog even slapen!!"?  

Ik niet! Ik kies er bewust voor om iedere ochtend te denken: "Ik leef! Wat een geschenk! En een nieuwe dag strekt zich voor mij uit om mijn leven in te beleven!" 

 

Wat heb je nou aan positief denken?  

In het voorbeeld van de tuin vol onkruid: Als je de situatie positief benadert zul je je goed voelen. Zowel in het uur dat je aan het onkruid wieden bent, als erna. Je zult trots zijn op jezelf dat je in zo'n korte tijd toch zoveel verschil hebt kunnen maken.  Iedere keer dat je het ziet, zul je je trots en blij voelen en je zult gemotiveerd zijn om het nog mooier te maken.  

 

Blijf je ertegen op kijken dan wordt de situatie niet opgelost, je tuin blijft vol onkruid staan én jij blijft je schuldig voelen dat je er niks aan doet. En iedere keer dat je het ziet zul je je slechter en slechter voelen.  

In het voorbeeld van de wekker sta je met een positieve gedachten direct blij en gelukkig op. Je begint je dag met een goed gevoel in plaats van dat je eerst 3 keer op de snooze knop drukt en je daarna 3 bakken koffie nodig hebt om een beetje aanspreekbaar te zijn.  

Dus kies maar zelf!  

Wil je leven met het gevoel dat alles zwaar en moeilijk is?  

Of voel je liever blij en positief?  

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0