Maken jouw eigen verwachtingen je ongelukkig? 

 

 

Laatst gingen wij een weekendje weg. Zomaar tussendoor er even tussenuit. Mijn man had mij verteld dat hij een huisje had geboekt op een vakantie park in het zuiden van het land en alles was geregeld. Ik had er enorm zin in, en zat vrolijk in de auto. Tot we het vakantie park opreden. De locatie was prachtig; midden in het bos. Maar ik zag geen 'huisjes'. Alleen uit de kluiten gewassen sta-caravans, of chalets genoemd. Mijn vrolijke bui zakte naar ergens halverwege mijn buik. Heel even bleef ik hoop houden. Maar inderdaad, aangekomen bij ons 'huisje' bleek het inderdaad zo'n chalet en van mijn vrolijke bui was ineens niet zoveel meer over. Ik was teleurgesteld. Gewoon, puur en simpel teleurgesteld. Ik had mij verheugd op een mooie bungalow, en kreeg daarvoor in de plaats een oversized caravan.  

 

We pakten onze spullen uit, deden wat boodschappen in het nabijgelegen dorp en installeerden ons vervolgens op het terras van een grieks restaurant voor een heerlijke avond maaltijd.  En het was toen dat ik mijn gevoelens van teleurstelling onder de loep nam. Waarom voelde ik mij ineens niet meer zo blij? Waar kwam die teleurstelling nou vandaan?  

 

Ik zal het je vertellen. Het lag gewoon helemaal nergens anders aan dan aan mijzelf! Ik was teleurgesteld en zelfs een tikje chagerijnig omdat het huisje niet voldeed aan mijn verwachtingen. Terwijl die verwachtingen eigenlijk nergens op gebaseerd waren! Ik had zelf een beeld gevormd bij de term 'huisje' en 'vakantiepark'. Ik had het kunnen opzoeken op internet om een realistisch beeld te krijgen en als ik dat had gedaan waren mijn gevoelens zeker anders geweest!   

Toen we na het eten terug kwamen bekeek ik ons verblijf met andere ogen. Met een frisse blik. 2 slaapkamers met prima bedden, een adequaat ingerichte keuken, een zithoek, een badkamer en een buitenplaatsje met tuinmeubelen.  Het was redelijk ruim en lekker schoon en fris. De zon heeft het hele weekend uitbundig geschenen en toen we maandag ochtend weer naar huis gingen was ik relaxt en gelukkig. We hebben een heerlijk weekend gehad!  

 

Wanneer je teleurgesteld bent of boos wordt, vraag je dan af waarom. Wat gebeurde er? Voldeed iets of iemand niet aan jouw verwachtingen? Waren die verwachtingen realistisch? Zo ja, dan had je misschien een goede reden om boos te zijn. Want ik zeg niet dat je nooit boos of teleurgesteld mag zijn!  Maar als je verwachtingen onrealistisch waren, zit je jezelf misschien onnodig in de weg. En maak je je onnodig boos of verdrietig.  

 

En het is tenslotte veel leuker om blij, tevreden en gelukkig te zijn toch? 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0