Vrij zijn

Bevrijdingsdag. 

Dat vieren wij vandaag in Nederland. En dat is maar goed ook. Want vrijheid is een groot goed. Kunnen doen, zeggen, geloven en liefhebben wat en wie we willen. Daar moeten we trots op zijn. 

 

En hoe zit het met onze persoonlijke vrijheid? Misschien is vandaag ook wel een goede dag om daar eens over na te denken. Ben jij echt vrij? 

Of zit je gevangen in situaties waar je eigenlijk niet in wil zitten? 

Heb je het gevoel dat je alleen maar aan het rennen bent in die hamstermolen van werk, familie en verplicht sociaal en gezellig doen?  In hoeverre  voel jij je vrij om je bezig te houden met dingen en mensen waar je écht blij van wordt? 

 

Een klein voorbeeld: Hoe vaak ga jij naar een verjaardag terwijl je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt? En wat doe je dan? Ga je er toch heen omdat het nou eenmaal zo hoort? Omdat je bang bent dat je anders niet meer lief gevonden wordt?  Dan zit je daar, een hele avond verplicht gezellig te doen met een hoop mensen die je niet eens zo erg graag mag, terwijl je jouw kostbare tijd zo graag anders had gebruikt! 

Of misschien ben jij wel zo iemand die dan plots 'niet kan'.  Of die zich ineens heel ziek voelt. En dan maak je je er met een smoesje vanaf. Dan zit je ook niet lekker thuis. Want stiekem voel je je dan deep down ook wel een beetje schuldig. En je moet ook nog onthouden wélke smoes je hebt verteld, want stel dat er later nog naar gevraagd wordt! 

 

Word je misschien al lang niet meer blij van je werk?  Ga je iedere dag met een steen in je maag naar je werk maar heb je het gevoel dat je geen andere keus hebt? Ben je niet meer gelukkig met je partner maar hou je de situatie in stand omdat je bang bent voor de gevolgen als je dit uitspreekt? 

 

Ben jij echt de regisseur van jouw leven of leef je naar een anders' maatstaf? Omdat het zo hoort, omdat je zo bent opgevoed, omdat ze zeggen dat god het zegt...? 

 

Hoe vrij ben jij écht? 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0