Eigen schuld

 

Nee, niet álles is je eigen schuld. Maar je slecht voelen omdat je in de slachtoffer rol zit wel.  Gebeurtenissen in je leven, dingen die jou overkomen zijn niet jouw schuld. Als iemand jouw fiets steelt, hoeft dat niet jouw schuld te zijn. Tenminste, niet als je hem gewoon op slot hebt gezet.  

Maar als jij je vervolgens 3 weken lang depressief voelt over het feit dat je fiets is gestolen.. Als je vrienden chagrijnig gaan doen tegen je omdat je alleen maar zeurt over die gestolen fiets.. Dat is dan wél je eigen schuld.  

 

Hoe jij je voelt is jouw eigen verantwoordelijkheid. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Wanneer je iets of iemand anders de schuld geeft van hoe jij je voelt, kruip je in de slachtoffer rol. Je voelt je en gedraagt je dan als slachtoffer. Bijvoorbeeld: Je inkomen is niet hoog genoeg om op vakantie te kunnen naar een ver land. Je vrienden maken wel spannende reizen en daar ben je dan stik jaloers op. Je denkt steeds maar aan dat je ook op reis wilt en dat je stomme baan niet genoeg betaald, en je voelt je depressief en boos. Je gaat steeds vaker mopperend naar je werk en na een tijdje krijg je er zelfs gewoon echt een hekel aan.  Dan zit je dus in de slachtofferrol. En dat is je eigen schuld. 

 

De enige persoon die ervoor kan zorgen dat je eruit komt ben jij. En om dat te doen moet je anders gaan denken. Je kunt bijvoorbeeld manieren gaan verzinnen om meer geld te verdienen.  Of je kunt accepteren dat het is zoals het is, een mooi boek lenen van vrienden of uit de bieb, en daarmee in het park in het zonnetje gaan zitten. En wie weet kom je nog leuke nieuwe mensen tegen waar je een praatje mee kunt maken. Of ontmoet je je nieuwe liefde!  

Maar wanneer je anderen de schuld blijft geven, blijf je ongelukkig. Het is onwaarschijnlijk dat er iemand langs komt en jou zomaar een spannende reis aanbiedt. Je zult ook niet zomaar zonder moeite een veel beter betalende baan aangeboden krijgen. En die fietsendief komt heus niet spontaan jouw fiets weer terug brengen 

 

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.  

En eerlijk gezegd is dat best wel eens lastig. Want het is vaak best makkelijk om een ander de schuld te geven en lekker te zwelgen in je verontwaardiging en verdriet. En er is ook helemaal niks mis met verontwaardigd of verdrietig zijn. Want soms gebeuren er nou eenmaal vervelende dingen. Dat hoort bij leven. We krijgen allemaal te maken met verdriet, teleurstelling, onrechtvaardigheid en dat soort zaken. En die nare gevoelens mogen er ook gewoon zijn. Accepteer ze, en neem er verantwoordelijkheid voor. Ik heb het hier over iets of iemand anders de schuld geven van je ellende. Daar word je  uiteindelijk gewoon niet blij van. En dat willen we tenslotte. Blij zijn met ons leven.  

 

Hoe zit het met jou? Word jij blij van je leven?  

 

Ik wil graag dat je weet dat ik er voor je kan zijn. Als coach vertel ik jou niet wat je moet doen. Integendeel. Ik ga jou helpen om zélf te ontdekken wat je wil, wat je kan en hoe je daar kan komen. Laat maar weten als je eens een kennismakingsgesprek wilt. Dat kan persoonlijk in Deventer en omgeving, of via een beeldbellen afspraak.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0