Verwacht meer van jezelf

Goethe* schreef:  Behandel iemand zoals hij is, en hij blijft zoals hij is. Behandel iemand zoals hij zou kunnen zijn en hij wordt wij hij kan zijn.  

 

Wijze woorden!  

Ik wil hier graag wat aan toevoegen. Ik wil het naar jezelf betrekken. Want hoe behandel jij jezelf?  

We zijn namelijk allemaal vaak enorm streng naar onszelf toe. We kunnen ronddraaien in gepieker en schuldgevoel over hoe we 5 jaar geleden die ene situatie heel anders hadden moeten aanpakken bijvoorbeeld.  Of wanneer we iets fout doen, geven we onszelf daar genadeloos over van langs. En dan vinden we het gek dat we niet verder komen?  

 

Als je jezelf nou eens gaat behandelen zoals je zou doen wanneer je je doel had bereikt? Stel het jezelf eens voor. Jouw ideale functie bij jouw ideale bedrijf, of in jouw eigen bedrijf. Stel je voor dat je in je werk hebt bereikt wat je wilde bereiken. Hoe zou jij dan op dat moment tegen jezelf praten? Zou je dan nog steeds van die lelijke dingen zeggen of ben je dan eindelijk wél trots op jezelf? Blijf je dan dingen zeggen als: “dat kan jij toch niet..” of “ze zitten heus niet op mij te wachten..” en “ik blijf vandaag maar op de bank liggen want het wordt toch niks meer vandaag”?  

 

Lees die quote van Goethe nog eens. Als je iemand behandelt zoals hij zou kúnnen zijn... dan gaat hij zich ook zo gedragen. Ik geloof er stellig in dat het ook zo naar jezelf toe werkt. Behandel jezelf op een manier die past bij je doel. Die past bij wat je wílt bereiken. Praat op een andere manier tegen jezelf en verwacht andere, betere dingen van jezelf.  

 

Wat verwacht je van iemand die de positie heeft die jij wilt? Stel, jij wilt burgemeester worden. Wat verwacht jij van zo iemand? Hoe die zich gedraagt? Hoe die zich kleedt? Stel dat je een succesvolle zakenvrouw/man wilt worden? Dat je jouw eigen bedrijf zo groot maakt dat je meer dan genoeg geld hebt om alles te doen wat je leuk vindt? Hoe ziet zo iemand eruit? Wat verwacht je bij zo’n persoon?  Stel je nou voor dat jij jezelf zo gaat behandelen alsof je die persoon al bent. Hoe zou dat gaan?  

 

Behandel jezelf alsof je al daar bent waar je wilt zijn. En dan zul je merken dat alles beter wordt. Jouw vertrouwen in jezelf zal groeien. Je zult nu alvast kunnen zien dat je zoveel hebt om trots op te zijn. Wanneer je jezelf beter behandelt zul je je beter gaan voelen en beter gaan gedragen.  

 

En begrijp me niet verkeerd, jezelf goed behandelen betekent niet dat je jezelf overal maar je zin in moet geven. Het betekent niet dat je hele dagen op de bank mag liggen met netflix en chocola! Noch betekent het dat je mag toegeven aan iedere impulsieve gedachte die voorbijkomt. Jezelf goed behandelen betekent dat je de juiste dingen tegen jezelf zegt en de juiste dingen voor jezelf doet.  Dat je mild bent als het om fouten maken gaat en dat je af en toe streng doet om jezelf in de juiste richting te bewegen. Je laat je kind ook niet over de snelweg huppelen omdat hem dat wel leuk lijkt. En je spoort je vriend of vriendin aan om te stoppen met roken omdat roken erg ongezond is en je het beste voor ze wil. Zo dus ook met jezelf!  

 

Het bereiken van je doelen gebeurt niet vanzelf. De wet van aantrekkingskracht is geweldig en ik gebruik hem vaak, maar het is geen magie. Iets wensen of willen laat het niet op magische wijze ineens gebeuren. Je zult er toch echt wat voor moeten doen. Als je een andere baan wilt zul je op zoek moeten en moeten solliciteren. Als je slanker wilt zijn zul je je eetpatroon moeten aanpassen en als je goed piano wilt kunnen spelen zul je les moeten nemen en veel moeten oefenen.  

 

Door jezelf op een andere en positieve manier in beweging te zetten maak je het verschil. Door op een milde en liefdevolle manier hogere verwachtingen van jezelf te hebben bereik je wat je wilt bereiken. Net zoals je een kind niet met geschreeuw en nare opmerkingen kunt aansporen om beter te presteren op school, kun je jezelf niet met negatieve zelf-praat vooruithelpen.  Ik heb jarenlang problemen gehad met roken. Ik rookte een pakje van 30 sigaretten op een dag en probeerde vaker te stoppen dan dat ik kan tellen. En iedere keer dat ik een nieuw pakje kocht (bijna iedere dag dus) gaf ik mijzelf negatief commentaar. “Wat ben je toch een loser, stop er nou gewoon eens mee. Het is vies en verslavend.. Je bent een junk!.. Weer zoveel geld in rook uitgeblazen...enz.. .”  Mijn succes met stoppen varieerde van 1 uur tot 1 jaar! Ik werd pas succesvol in stoppen met roken toen ik stopte met boos zijn op mezelf. Pas toen ik vanuit een plaats van liefde ging handelen kon ik doorzetten. En ja het was nog steeds lastig! Maar ik kon de ontwenningsverschijnselen de baas omdat ik dingen tegen mezelf zei als: “Je bent het waard om gezond te worden. Je bent sterk genoeg om deze verslaving te overwinnen.”  Ik ging mezelf behandelen als niet-roker. En dat doe ik nu, 8 jaar later nog steeds. 

 

Verwacht meer en beter van jezelf. Maar doe het vanuit liefde. Dat voelt zoveel beter, en het maakt dat de kans dat het je lukt zoveel groter. 

 

*Goethe was een Duitse wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter en staatsman. Hij leefde van 1749 tot 1832 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0