Accepteer jezelf

Als er één persoon in deze wereld is die van jou zou moeten houden, dan ben jij het.  

 

Tevreden met jezelf zijn gaat niet over jezelf ophemelen, je beter voelen dan een ander of arrogant zijn. Het gaat over zelfacceptatie en zelfliefde. Het betekent dat je je niet anders voor hoeft te doen, dan je niet perfect hoeft te zijn. Het betekent dat je goed bent zoals je bent, terwijl je de mogelijkheden open houd om beter te worden.  

 

Tevreden met jezelf zijn helpt je om over onzekerheden heen te komen. Het maakt je liefdevoller, blijer, sterker en rustiger.  We hebben allemaal wel gehoord van de ratrace toch? Dat alles maar beter, mooier, sneller en hipper moet. Maar heb je door dat je dat ook tegen jezelf doet? Je vindt continu dat jij beter moet zijn. Slanker, knapper, vlotter, hipper, leuker, grappiger, gezelliger, beter georganiseerd, netter enz. Kijk maar eens op social media. Zoveel mensen die een selfie maken en daar dan allerlei filters op los laten omdat ze zichzelf niet goed genoeg vinden. De foto’s worden bewerkt, geschaafd, bijgesteld en afgewerkt totdat er een droombeeld ontstaat dat ze dan goed genoeg achten om aan de buitenwereld te laten zien.  

 

Pas als je jezelf accepteert zoals je bent kun je stoppen met die ratrace. Dan ben je al goed. Dan hoef je niet zo nodig meer alsmaar beter. Het mág wel! Je mag wel groeien. Je mag leren. Maar het MOET niet. En dat is een groot verschil.  

 

En ja, ik hoor het je bijna zeggen: Jezelf accepteren, dat is makkelijker gezegd dan gedaan! En dat was ik vroeger met je eens. Nu nog wel een beetje eigenlijk, want ik heb er ook nog wel eens moeite mee. Maar ik word er steeds beter in. En omdat ik het erg veel geoefend heb, en nog steeds regelmatig oefen heb ik een paar tips die ik met je wil delen: 

 

  • - Besef dat tevreden zijn een keuze is. Het is iets wat je doet. Tevredenheid komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet beslissen dat je ergens tevreden mee bent. In dit geval: Jezelf! Stop met oordelen. Stop met nare dingen tegen jezelf zeggen. Wees tevreden met hoe je haar zit vandaag, en hoe je stem klinkt. Het is goed genoeg.  

  • - Omarm je ‘imperfecties’ en zie in dat perfectie niet bestaat. Perfectionisme is geen nuttig doel. Het is niet iets om trots op te zijn. Het maakt je onzeker en neurotisch. Je bent niet perfect. Niemand is perfect. En gelukkig hoeft dat ook helemaal niet!  

  • - Liefde heeft geen reden nodig. Onvoorwaardelijke liefde mag er gewoon zijn. Je houdt van de ander niet omdat die ander perfect is toch? Waarom eis je dan wel perfectionisme van jezelf voordat je van jezelf zou kunnen houden?  Behandel jezelf zoals je iemand waar je van houdt behandeld. Moedig jezelf aan om iedere dag je beste zelf te zijn en wees mild als het even niet lukt. 

 

Je bent een mooi, goed en waardevol mens. Ondanks dat niet alles wat je doet of zegt goed uitpakt. Je bedoelt het goed en je doet je best. Je bent goed zoals je bent. Er is altijd ruimte om te groeien, en te leren, juist omdat je niet perfect bent. Dat maakt leven nou juist zo leuk!  

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0