Ambitie en hard werken

We zijn enorm druk met onszelf en elkaar vertellen hoe we meer balans moeten zoeken tussen werk-leven en hoe we vooral goed voor onszelf moeten zorgen om burn-outs te voorkomen en dergelijke.  En ja, dat doe ik ook, maar tegelijkertijd zeg ik ook gewoon heel hard JA tegen ambitie hebben en hard werken.  

 

Kan dat samen? Hoe? 

En waarom eigenlijk? 

 

Misschien denk je: Ja JIJ hebt makkelijk praten! Jij hebt een leuke uitdagende baan bij een cool bedrijf. En daarnaast doe je nog allerlei mooie dingen met coachen en blogs schrijven en leuke inspirerende filmpjes maken enzo. Dusss... 

 

Maar is dat echt zo?  Heb ik makkelijk praten?  

 

Deze baan is mij niet zomaar aan komen waaien. Dat is niet per ongeluk gebeurd. Daar was ik bij. Daar heb ik hard voor gewerkt. En dat blijf ik doen want ik wil nog veel meer!  Bij dat fijne bedrijf waar ik 32 uur per week mijn talenten mag inzetten, maar ook voor mijn eigen bedrijf! Ik wil nog zoveel meer mensen bereiken, helpen en inspireren. Ik heb echt een tomeloze ambitie en energie! 

 

En ondertussen probeer ik lief te zijn voor mezelf.  

Maar lief voor jezelf zijn betekent niet; jezelf toestemming geven om hele dagen in je bed te liggen luieren om maar een extreme te noemen. Het betekent niet dat je overal de kantjes vanaf moet lopen en met zo min mogelijk inzet verwacht dat de hele wereld aan je voeten ligt.  Lief zijn voor jezelf is ook regelmatig jezelf die figuurlijke schop onder het achterste geven en zeggen: Kom op joh! Schouders eronder! Het is jezelf ook gewoon een beetje opvoeden en leren om door te zetten en uit je comfort zone te stappen.  Want als je wat wilt bereiken, als je resultaten wilt zien, dan zul je daar toch écht behoorlijk wat voor moeten doen. 

 

Er zit natuurlijk heel veel tussen: Nooit wat uitvoeren en zo veel en hard werken dat je een burn-out krijgt. Het is allemaal een kwestie van jezelf hard genoeg pushen zodat je vooruitkomt, en op tijd gas terugnemen zodat je uit kunt rusten. Het gaat om de balans tussen spanning en ontspanning.

 

En vertel jezelf dan ondertussen ook dat een fout maken heel normaal en menselijk is en dat je helemaal niet perfect hóeft te zijn. Dat je als je hard werkt nou eenmaal het risico loopt om iets fout te doen, maar dat dat dan niet het einde van de wereld is. En dat een fout maken zeker geen reden is om dan maar op te geven maar juist reden is om door te gaan. 

 

Vertel jezelf dat je grenzen kennen en aangeven waardevol is, maar dat die grenzen wat oprekken er juist voor zorgt dat je nieuwe inzichten en skills krijgt.  Als je altijd op die figuurlijke bank blijft zitten dan zal er niets veranderen. Dus:  Schouders eronder, comfort zone aan de kant en oprekken die grenzen.   

 

 

Ambitie?                                           Jazeker! 

Hard werken?                                  Met volle overgave! 

 

Bereiken wat je wilt?                     Absoluut haalbaar! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0