De pijlers van zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een raar iets.  De ene dag barst je ervan en kun je de hele wereld aan, en de volgende dag voel je je net Calimero 

Super irritant toch? 

 

Zelfvertrouwen is een complex fenomeen. Opgebouwd uit een aantal zaken, waaronder zelfacceptatie en zelfherkenning.

 

Zelfherkenning heeft te maken met jezelf kennen. Weten wat jouw eigenschappen zijn. Weten wat je grenzen zijn. Weten hoe je in elkaar zit en wat je wilt.   

 

Zelfacceptatie draait om het essentiële idee dat je jezelf accepteert zoals je bent. Met al je eigenschappen. Dat je goed genoeg bent.

Iemand met een gezonde dosis zelfacceptatie is er deep-down van overtuigd dat liefde, erkenning, succes en een gelukkig leven voor hem of haar weggelegd is.  

Als één van deze pijlers onderuit gaat dan heeft je zelfvertrouwen te lijden. Daar komt bij dat de ene de andere vaak omver trekt. Wanneer je niet precies weet waarom je doet wat je doet en waarom bepaalde eigenschappen bij jou horen zul je moeite hebben met jezelf volledig accepteren. Dan ga je krampachtig anders doen, dan ga je je voegen naar de mening van anderen en daar word je doodmoe en doodongelukkig van.  

  

De top vier gedragingen die voortkomen uit een laag zelfvertrouwen vraag je?  

Okay:  

  1. Verlegenheid. Moeite hebben met het maken van nieuwe contacten. Mensen niet aan durven kijken. Jezelf te vaak wegcijferen en lager inschatten dan de mensen om je heen.  

  1. Zelfkritiek. Veel strenger zijn voor jezelf dan dat je ooit voor anderen zal zijn. Je vertelt jezelf steeds weer dat je niet goed genoeg bent, dat je beter je best moet doen.  

  1. Overcompensatie. Om te verbloemen dat je je onzeker voelt ga je felle discussies aan om jezelf te bewijzen. Je gaat lopen opscheppen en pochen maar vanbinnen voel je je verre van hoe je jezelf neerzet.  

  1. People pleaser. Je bent constant op zoek naar goedkeuring en bevestiging. Je bent daardoor makkelijk te beïnvloeden en waait een beetje met alle winden mee. Je voelt je goed zo lang als dat je complimenten krijgt maar bij kritiek stort je helemaal in.  

 

Herken jij jezelf in bovenstaande gedragingen?  

Ga dan eens na bij jezelf waar de oorzaak daarvan ligt.

In zelfherkenning of zelfacceptatie?  

Of allebei?  

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0