Hooggevoelig

 

HSP, hooggevoelig, hoogsensitief.

Allemaal termen die hetzelfde beschrijven.

En voor velen ‘weer zo’n hokje’ waar je jezelf of een ander in kan proppen. Ik hou niet zo van hokjes en labels maar soms is een label wel gewoon de snelste en makkelijkste manier van uitleggen hoe iets zit. Waarom ik bijvoorbeeld niet vrijwillig naar de kermis ga, of een rommel-kleedjesmarkt.

 

Het geeft uitleg aan waarom ik relatief veel tijd alleen nodig heb en echt meer dan moe ben na een feestje of andere sociale bijeenkomst. Of na een sporadisch bezoek aan een pretpark omdat ik dat toch ook wel weer een beetje leuk vind om met mijn gezin te doen.

Het geeft ook weer dat ik al mijn emoties heel erg heftig ervaar. Wanneer ik blij ben, dan spring ik zowat uit mijn vel van geluk en opwinding. Wanneer ik boos ben, ben ik meestal ook echt woest! Dan heb ik het gevoel dat ik dingen kapot wil smijten en ik zou een ander ook best echt pijn kunnen doen dan. En ben ik verdrietig, dan is dat mijn heel mijn ziel en zaligheid. Sommige mensen kunnen ‘mooi’ huilen… je weet wel, dat er stilletjes wat tranen langs de wang glijden terwijl ze er prachtig uit blijven zien. Niet ik. Horten, stoten, gieren, snot en al.

 

En niet alleen voel ik mijn eigen emoties heel intens, ik pik ze van anderen ook net iets te vaak op. Van een kille of gespannen sfeer tussen mensen kan ik flink last hebben. Enge films kijk ik niet. Daar lig ik letterlijk wakker van en die nare beelden kunnen nog jaren in mijn hoofd blijven hangen. Wanneer mijn man en ik een actiefilm kijken en het wordt mij net wat te heftig (want nee, er komt in ons huis echt niet alleen zoetsappigheid voorbij) dan pak ik even gauw mijn mobiel. Daar verschuil ik mij dan even in, zodat ik even uit die heftigheid kan ontsnappen.

 

Nu zou je kunnen denken: “Tjonge wat een ellende,” maar dat heb je dan toch wel een beetje mis. Want gevoelig zijn is ook heel erg fijn!

Ik ervaar al mijn emoties namelijk heel intens! Ja dat had ik al verteld, maar ik zeg het nog een keer. Wanneer ik blij ben, dan straal ik van geluk. Dan ben ik On Top Of the World. Wanneer ik van je hou dan doe ik dat onvoorwaardelijk en met enorme intensiteit. Dan ben ik (bijna) eindeloos loyaal en toegewijd.

 

Ik geniet tot in het diepste van mijn ziel van mooie dingen. Van zonsopkomst, van een goed verhaal, muziek, dans, liefde, lekker eten, een goed glas wijn, een fijn gesprek, een wandeling, een haardvuur en met een dekentje en een kom soep op de bank.

 

Ik ben goed georganiseerd, omdat dat in mijn hoofd voor rust zorgt, maar anderen vinden het een prettige eigenschap omdat ze daardoor van mij op aan kunnen.

 

Ik ben erg creatief. Ik schrijf (ik heb 4 boeken geschreven. Dat wist je niet he?) ik schilder graag, ik dans en ik heb mij lang bezig gehouden met scrapbooks en art-journals.

 

Ik ben erg empathisch. Dat maakt mij een goede coach. Ik kan mij namelijk heel goed verbinden met, en verplaatsen in de ander. Ik kan heel goed invoelen waar iemand mee zit, en doorgronden wat er écht achter ligt. Ik heb heel snel door hoe iemand in z’n vel zit, en hoe een groep functioneert. Bovendien ben ik erg spiritueel en gevoelig voor energievelden.

Ik heb mijzelf leren accepteren en liefhebben zoals ik ben. Mét hooggevoeligheid en al. 

 

Veel te lang heb ik geprobeerd om 'minder' gevoelig te worden. Ik moest een dikkere huid kweken enzo. En mij vooral ook niet zo aanstellen. Dát was pas een ellende.

Iemand proberen te zijn die ik niet was. Mén wat een energie kostte dat zeg! 

 

Ik heb mijzelf omarmd. Helemaal! 

En dat voelt goed. Zo moet het zijn. 

 

(en dat gun ik jou ook! Dus mocht je nog niet zo ver zijn, waar wacht je nog op?) 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0