Innerlijke rust

Ik kwam laatst op social media een plaatje tegen. Een stokstaartje in die in lotushouding zat met de tekst eronder: Schiet eens op innerlijke rust, ik heb niet de hele dag de tijd!  

 

We willen het allemaal wat meer. Innerlijke rust. Maar ja, ook ik denk vaak genoeg: schiet maar even op gewoon. Rust komt niet zomaar uit de lucht vallen helaas. Daar moet ik echt wat voor doen. En ik misschien zelfs wel iets meer dan een gemiddelde ander. Ik ben namelijk best wel gevoelig voor overprikkeling. Ik kan slecht tegen veel lawaai en een drukke omgeving met veel mensen kan ik maar een beperkte tijd aan. Dan heb ik echt weer tijd en rust nodig om te herstellen. Om tot mezelf te komen. Ondanks dat ik mensen erg leuk en gezellig vind! Maar als ongewenste drukte om mij heen of in mijn hoofd te veel energie kost, dan blijft er te weinig over om aan die leuke en gezellige mensen te besteden. En dat wil ik niet.  En dus bewaak en bescherm ik mijzelf zodat ik genoeg innerlijke rust hou.  

Hoe ik dat doe deel ik graag met je in de volgende tips:  

 

 1. 1 .Stop met social media checken. Ja, ik kan best wel verslaafd zijn aan mijn telefoon. En dat kost best veel energie. Dus heb ik zoveel mogelijk notificaties uitgezet zodat ik niet de hele dag door getriggerd word door bliepjes, piepjes en trillinkjes. Alleen whatsapp houd ik aan. Daar kan ik (nog) geen afscheid van nemen. Iets in mij vindt dat ik stand-by moet zijn voor het geval mijn kind of man iets nodig heeft...  

 1. 2. Stop met het nieuws volgen. Dit heeft een enorme impact vergeleken met hoe makkelijk het was. Ik lees nauwelijks nog een krant en kijk nooit meer naar het journaal op tv. Want wat is nieuws nou helemaal tegenwoordig?  Een vreemd soort entertainment, vermomd als publieke dienstverlening. Het is grotendeels negatief en vaak manipulerend. Het levert mij geen voordelen op.  

 1. 3.Sociale verplichtingen. En hierbij zit de clou hem in het woord verplichtingen. Doe ik eraan mee omdat ik het wil of omdat het van mij verwacht wordt? Wil ik echt graag naar dat feestje of die borrel of bijeenkomst? Of ga ik omdat het van mij verwacht wordt terwijl ik eigenlijk niet wil? Als het de 2e optie is, dan doe ik het niet. Schrappen die hap. Scheelt enorm veel energie.  

 1. 4.Doen waar je blij van wordt! Gitaar spelen en lekker hard mee blèren of juist van die foam oordopjes in mijn oren proppen zodat de wereld echt stil is en dan genieten van die stilte.

 2.   

 1. 5.Mijn eigen bedrijf opstarten, ondanks dat mijn hoofd vol zit met belemmerende overtuigingen en twijfels. 

 1. 6. Om 9 uur ‘s avonds naar bed gaan als ik moe ben.  

 1. 7. Stoppen met mij te verontschuldigen voor het volgen van mijn eigen pad.  

 1. 8. Stop met alles zo serieus nemen.

 2. Weet je, we vinden onszelf en de situatie waarin wij zitten vaak veel te belangrijk! Waar gáát het nou helemaal over? Zelfs al zou ik enorm beroemd worden kijkt daar over 200 jaar geen hond meer van op! En uiteindelijk komt er aan ons hele zonnestelsel een keer een eind, dus jemig doe maar gewoon even rustig. Loop zingend door de stad, fiets lachend door de regen, schud frustratie van je af na een lastige situatie en probeer om geen kl##tz@k te zijn.

 3. Daar word je rustiger van en dat is nou precies de bedoeling.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0