Kom eens uit je hoofd!

 

Teveel in je hoofd zitten.  

Ken je die uitspraak? We doen het bij tijd en wijlen allemaal.  

Dan zit je ergens mee en daar blijf je dan maar aan denken. Jouw gedachten gaan 100 km per minuut, steeds maar weer opnieuw langs die ene gebeurtenis. Of dat ene gesprek waarin je achteraf allerlei dingen bedenkt die je beter had willen zeggen. Je denkt en je denkt, en die stroom gedachten maakt je steeds bozer, of banger, of gefrustreerder. Het houdt je zo bezig dat het alles overheerst. En het brengt je niets! Je kunt de gebeurtenis niet meer veranderen, en je kunt dat gesprek niet overnieuw doen. Jouw gepieker heeft dus geen enkel nut.  Behalve jou dwars zitten.  

 

Ik geef je 4 tips die je kunnen helpen om daar uit te breken.  

 

Tip 1:  

Ga bewegen! En dat mag best in een dure sportschool zijn als je dat prettig vindt, maar het kan ook heel eenvoudig; met een stukje wandelen. Of fietsen. Of ga met je kind een balletje trappen buiten op de stoep. Het is in ieder geval zaak dat je je lijf in beweging zet. En dan het liefst met iets waar je ook nog een beetje je aandacht bij moet hebben. Als je gaat wandelen, neem dan een andere route dan die je iedere dag loopt, zodat je beter moet opletten en niet al denkend op de automatische piloot je rondje hobbelt. En eens een andere route vindt je hond ook leuk. Ruikt ie weer eens aan een andere boom.  

 

Tip 2:  Luister naar muziek.  

Lekker hard! En zing mee. Of dans! Wat kan jou het schelen of er iemand kijkt of niet!? En dan kun je ondertussen je huis stofzuigen, of afwassen. Je voelt je minder gestrest en je huis is ook nog eens schoner. Eventjes dan.  

 

Tip 3: Lees een goed boek. Geen zware kost maar gewoon een lekker wegleesboek. Een flutromannetje, waar de held altijd onweerstaanbaar knap is en altijd het mooiste meisje krijgt. Dat leidt je gedachten af van jouw gepieker.  

 

Tip 4: Mediteer! Ga rustig zitten of liggen en probeer juist zo weinig mogelijk te denken. Luister alleen naar je ademhaling, of kijk naar de vlammen in de vuurschaal waar je een fikkie in hebt gestookt.  

 

Onze hersenen zijn geëvolueerd om constant te denken. En daar zijn hersenen erg goed in geworden. Je denkt de hele tijd. En dat geeft niet, dat hoort zo. Maar als je last hebt van zo'n maalstroom van een zich steeds maar herhalende cirkel van bagger over hetzelfde onderwerp, word het tijd om uit je hoofd te komen.  

En geloof me, Daar voel je je écht beter van!  

 

Ik  bespreek dit ook in de volgende video 

Reactie schrijven

Commentaren: 0