Lekker opgeruimd

 

 

 

Een opgeruimde omgeving geeft rust. Net als een opgeruimd hoofd.

En aan rust hebben we allemaal behoefte tegenwoordig. Want wie van ons is nu niet altijd net iets te druk?

Druk met werk, relatie, kinderen, studie, huishouden, familie… en soms ook nog allemaal tegelijk!

En wanneer je van mijn generatie bent kan dat zo maar eens. Want wij zitten er midden in. Als 40-er/50-er heb je vaak nog jonge (volwassen) kinderen die aandacht en hulp nodig hebben. Ze gaan net studeren of beginnen op zichzelf. Daar hebben ze hun ouders vaak nog hard zat bij nodig, ook al willen ze dat niet altijd toegeven.

 

We zitten zelf midden in onze carriére. Vaak met nog mogelijkheden tot ambitie en groei voordat we gaan kijken naar afbouwen richting pensioen. En met een beetje geluk hebben we nog ouders die al wel bejaard zijn en van ons de nodige mantelzorg en aandacht wensen. En natuurlijk geven we ze dat zoveel we kunnen.

 

Maar ja, dan wordt het wel een beetje veel allemaal. En stoppen we te veel van onze zorgen, ergernissen, wrok en verdriet maar weg. Want ‘dat komt later wel’ denken we. Net als dat ene stapeltje post, die sleutels of die tas die we zo vaak ‘even’ ergens neer leggen. Onder het mom van: Dat ruim ik straks wel even op.

 

In mijn huis ligt het daar dan met gemak over 3 weken nóg! En op het meest ongelukkige moment, precies dán wanneer je het echt knetterhard nodig hebt, kun je het nergens meer vinden, of valt die hele stapel om en vormt een nog grotere chaos. 

 

Dus.

Zo ook met al die ‘rommel’ in ons hoofd.

Het even daar dumpen met de gedachte daar later wel weer naar te kijken doen we allemaal. Iedereen heeft wel zo’n rommelplank in het hoofd. Op die plank leggen we van alles waar we even geen tijd voor hebben.

Of geen zin.

Een ergernisje richting je partner?.. hup op de plank.

Vermoeidheid na een lange stressvolle week op het werk? … Die rot opmerking van een collega? .....hup op de plank. Die rekening waar voor je nog het één en ander moet uitzoeken? ..  Wrok gevoel omdat je inwonende volwassen kind niet aan jouw verwachtingen voldoet? ... Yesss!!! Op de plank ermee. Verdriet omdat je je vader of moeder achteruit ziet gaan door dementie? .. hatsiekidee, gooi er maar bij op. We leggen het er allemaal bij, bovenop alles wat er al lag, uit onze jeugd, of eerdere relaties…

 

Tot het moment dat. Heb je wel eens gehoord van dat strootje dat de kameel zijn rug brak?  Op een bepaald moment is dat ene kleine dingetje wat je erbij op legt teveel. En dan dondert die plank met een oorverdovend lawaai met alles wat erop ligt van de muur af, over jou heen. En dan heb je de poppen pas écht aan het dansen natuurlijk.

 

Het is natuurlijk veel beter om voordat het zover is al eens te gaan opruimen. Dat hoeft niet allemaal tegelijk. Stukje bij beetje is juist beter!  Dan voorkom je dat die plank overvol raakt.

 

Natuurlijk heb ik vandaag ook gewoon meteen een goede tip voor je. Ik bedoel, ik schrijf niet zomaar zo’n verhaal over problemen zonder je dan ook op weg te helpen. De tip van de dag is:

Brain dumping!

 

Een Engelse term die staat voor een hele doeltreffende techniek. Het gaat zo: Je pakt een pen en papier. (ja écht papier) Je gaat zitten, en je begint met schrijven. Maakt niet uit wat. Gewoon wat er in je opkomt. Het hoeven geeneens hele zinnen te zijn. Schrijf gewoon op welke gedachten, woorden of kreten er in je opkomen. Achter elkaar door, trek je niets aan van grammatica of spelling of punten en komma’s. Mag wel, maar hoeft niet.

Gewoon schrijven.

Schrijven, schrijven, schrijven en schrijven. Net zolang tot er niks meer komt. Tot je hoofd letterlijk leeg is. Dan pak je dat papier, en scheurt het in stukjes. Zo veel als kan. En dan mag het weg. De kachel in, of de oud papier bak. Wat jij wilt. Wat je in ieder geval niet wilt, is het nog eens gaan nalezen. Dan stapel je het allemaal weer op in je hoofd, op die plank.

Het gaat er namelijk niet om wát je schrijft. Het gaat er om dat het uit je hoofd komt. Van die plank af. Weg ermee.

Probeer het maar. Het werkt écht!

Laat je mij weten wat jouw ervaringen met deze techniek zijn? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0