Niets voor mij.

 

Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat iemand tegen mij zegt: “Mediteren?.. ooh dat kan ik niet hoor!”  dan zat ik er aardig rooskleurig bij!

 

Mediteren wordt door veel mensen ook als iets zweverigs gezien. Daar zijn wij Nederlanders ‘te nuchter’ voor. Of mensen denken dat ze daar te druk voor zijn. “Oh nee hoor, ik ben zo druk in mijn hoofd, dat gaat nooit goed komen met mediteren!!”

 

 

Maar wist je dat meditatie helemaal niet zweverig is? En dat je juist als je heel druk bent in je hoofd enorm veel voordelen haalt uit meditatie? Je kunt het zien als het trainen van je geest.

 

Net zoals dat je sport om je lichaam te trainen kun je dus ook je geest trainen. Om stil te zijn bijvoorbeeld. Zodat je minder last hebt van die ratelende gedachten. Of zodat je beter kunt focussen op momenten dat het er echt toe doet.

 

 

Meditatie is de manier om je geest te trainen en te leren kennen. Het trainen van je gedachten is niet makkelijk. Het vergt veel oefening. Niet raar ook als je bedenkt dat jouw gedachten al je hele leven de baas zijn over jou.

 

Je gedachten bepalen bijvoorbeeld of je gaat sporten of Netflix kijken. Wat je eet en hoeveel, of je bij het afgaan van de wekker meteen uit bed springt of nog 3 keer op de snooze knop drukt.. Je gedachten doen in principe wat ze willen.

 

Niet?

 

Hoe vaak kun jij succesvol tegen jezelf zeggen: “ok, nu stoppen met boos zijn en alleen maar leuke dingen denken..”?

 

 

Je gedachten zijn dus de baas. Meditatie kan je helpen meer controle te krijgen over je gedachten zodat je je minder laat leiden door je emoties.  We kennen ze allemaal! Die ratelende gedachten. Gepieker en zorgen die ons maar niet los laten. Zelfs niet in onze slaap.

 

 

·       Zou het wel goed gaan? Kan ik dat wel?

 

·       Waarom doet diegene zo tegen mij?

 

·       Wat zouden ze van mij vinden?

 

·       Ben ik wel goed genoeg?

 

·       Heb ik mij wel goed genoeg voorbereid?

 

 

Meditatie werkt door je bewust te worden van wat je ervaart. Bewuster worden van je gedachten en de daar aan hangende emoties. Meditatie lost je problemen niet op, maar verandert jouw houding ten opzichte van deze problemen. Het geeft je wat meer ontspanning. Het gaat erom dat je leert je gedachten te observeren. Je leert dat je gedachten er wel gewoon mogen zijn, maar dat je ze niet noodzakelijkerwijs allemaal hoeft te geloven. Dat je ze niet persoonlijk hoeft aan te trekken.

 

 

Het is soms best lastig uit te leggen, vooral aan mensen die er nog geen ervaring mee hebben, maar het is echt heel erg bevrijdend om te leren dat je niet alles wat je denkt hoeft te geloven! Het is een enorme bevrijding om op een diep niveau te beseffen dat jij jouw gedachten niet BENT.!

 

Jij denkt ze alleen maar. En jij bent jij. De persoon, het bewustzijn áchter die gedachten.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie grote positieve impact heeft op onze gezondheid. Het helpt bij depressie, stress, emotionele onbalans, focus en concentratie, angsten enz…

 

Ik nodig je van harte uit om mee te komen mediteren in Deventer. Op maandag avond leid ik een vrouwen meditatie groep. Je bent van harte welkom. Ligt Deventer buiten jouw bereik of wil je toch liever 1 op 1 door mij begeleid worden, dan zijn er meerdere mogelijkheden:

 

Ik kan een filmpje voor je opnemen die je dan in je eigen omgeving af kan spelen terwijl je mediteert, of we kunnen een skype/whatsapp video afspraak maken waarin ik jou via de video verbinding live begeleid. Stuur mij een berichtje via whatsapp voor een prijsopgave.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0