Op je plek

 

 

Het is een bekende uitspraak die meer inhoudt dat je aanvankelijk zou denken. Ik hoor het mensen wel eens zeggen na een verhuizing: “Ik kan nog niet zo goed aarden in dit nieuwe huis..” 

 

Als je ergens kunt aarden, voel je je er op je plek. Of het nu je werk, je familie, je huis of een hele nieuwe stad is.  Je hoort erbij, je hoort dáár. Echt geaard zijn is de volledige bereidheid te zijn waar je bent. Precies waar je woont, werkt, praat, slaapt. Er echt zijn, zonder dat je plannen hebt om weer verder te gaan.

Bijvoorbeeld wanneer je ergens tijdelijk woont, of werkt. Dan zul je er niet echt kunnen aarden. Dan zul je je nooit echt onderdeel van het geheel voelen.

 

Voel je je letterlijk en figuurlijk niet op je plek in je familie dan kan dat komen van het systeem waarvan je deel uitmaakt. Jij (of iemand die vóór je kwam) kan bijvoorbeeld niet op de ‘juiste’ plek in je familie of organisatie staan. Of iets of iemand die er wel bij hoort, is verzwegen of niet gezien. Heeft geen plek gekregen. Dat kan onrust brengen in je eigen systeem, alsof je niet kunt landen.

 

Aarden heeft te maken met er zijn. Aanwezig zijn. Aanwezig zijn in je lichaam en in je leven. Contact maken, voelen dat je verbonden bent, geen afgescheiden deeltje alsof je van achter een glazen wand leeft, maar een levend, ademend onderdeel van een groter geheel.

Minder in je hoofd leven, en meer in je lichaam.

Maar hoe doe je dat dan? Dat aarden?

 

Voor wat betreft het aarden in je familie systeem, daarvoor is een kijkje in je systeem van herkomst heel belangrijk. Dat kun je doen met een goede coach, of je kunt een familie opstelling doen.

 

Voor de andere voorbeelden die ik noemde is aarden soms zo eenvoudig als op blote voeten rondlopen en je bewust zijn van die aanraking. Het letterlijk voelen van de aarde onder je lijf. Een wandeling maken in de natuur, liggen op de grond of zittend mediteren en daarbij je aandacht richten op het punt waarop je lichaamsgewicht rust. Focus je dan vooral op het er zíjn! Het zijn in het hier en nu. Wanneer je buiten aan het wandelen bent, denk dan niet aan alles wat je nog moet doen als je thuis komt, maar wees aanwezig in dát moment.

Dan kun je aarden.

En daarmee zul je je de rest van de tijd beter, rustiger en meer op je plek voelen.

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ilonka (zondag, 01 september 2019 21:25)

    Heel mooi �