Hoe stop je het vergelijken?

 

Hoe vaak doen we het niet? Vergelijken met anderen… 

Te vaak!   

 

En dat is niet eerlijk naar onszelf toe.  

Want buiten dat jij gewoon een heel ander persoon bent is het ook nooit een eerlijke vergelijking. De ander wordt door jou namelijk op een voetstuk gezet en we zien alleen de stukjes van de ander die we beter vinden dan die van onszelf. 

 

  • Hij is een betere manager. 

  • Ze vinden haar aardiger, 

  • Ik word nooit zo goed als hij/zij. 

  • (startend in nieuwe job) Ik moet direct zo goed zijn als hij (die 20 jaar ervaring heeft). 

  • Ze kan het beter. 

  • Ze hebben een mooier huis, auto, vakanties, enz. 

  • Ze hebben lievere, beleefdere kinderen dan wij. 

 

En vandaar uit komt dat gevoel:  ‘IK BEN NIET GOED GENOEG’. We ondermijnen zo ons zelfvertrouwen en blijven in onrust hangen. Je niet goed genoeg voelen verlamt. Je begint niet aan nieuwe uitdagingen omdat je er geen vertrouwen in hebt. Zo gaat dat vergelijken jou blokkeren.  

 

Ik deed het ook als beginnend Teamleider, maar ook als startend coach! Ik was mij zo aan het vergelijken met anderen (die 5 tot 20 jaar meer ervaring hadden als ik) en ik ging steeds weer in de kramp. Ik voelde dat ik me moest bewijzen en liep mijzelf voorbij omdat ik zo nodig aan de anderen moest laten zien dat ik het wel kon.  

Tot ik bijna omviel van vermoeidheid en stress en ik besefte waar ik mee bezig was geweest.  Ik was zo gefocust op wat een ander beter kon, dat ik niet kon zien waar ik zelf goed in ben!

Ik was niet aan het kijken naar dingen waar ik goed in ben, maar ik was óók niet aan het kijken naar wat de ander minder goed doet. Dat gedeelte negeerde ik. Ik zette de ander op zo’n voetstuk dat ik alleen nog maar in de schaduw kon zitten.  

 

Het doorbreken van dat patroon lag dus voor mij in 2 elementen.  

  1. 1: De ander zien en accepteren voor wie hij/zij is 

  1. 2: Matchend naar mijzelf kijken 

 

Ik moest allereerst realistisch kijken naar de ander. En accepteren dat die ander in sommige dingen inderdaad beter/meer ervaren/slimmer is dan ik. Maar ook dat die ander net zo goed eigenschappen heeft die niet zo leuk zijn. En dat als volledig okay accepteren! Ik had namelijk nogal de neiging om mensen op zo’n enorm voetstuk te plaatsen dat het onrealistisch werd. En als die persoon dan iets deed in de categorie: “Minder leuk” dan vielen ze keihard van dat voetstuk af en was ik heftig teleurgesteld.  

 

Ik zat niet alleen mijzelf dwars daarmee, maar rekende de ander ook nog eens keihard af op het niet voldoen aan mijn onuitgesproken verwachtingen. Hoe oneerlijk is dat!?  

 

Ten tweede moest ik matchend naar mijzelf gaan kijken. Want voor mijzelf was ik geneigd om mijn ‘slechte’ eigenschappen uit te vergroten, en al mijn goede eigenschappen en talenten te bagatelliseren. MIS-MATCH dus! Scheef, krom, uit verhouding en funest voor mijn zelfvertrouwen.  

 

De clou van mijn verhaal?  

Het is te simpel gesteld om te zeggen: Vergelijk jezelf niet met een ander.  

Daarmee alleen red je het niet om er mee te stoppen. Kies voor een actief stappenplan om er mee op te kunnen houden.  

Stap 1:  Kijk met volle acceptatie naar de ander 

Stap 2: Kijk meer matchend naar jezelf 

 

Dan kom je een heel eind!  

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0