Wat is mediteren nou precies?

 

 

Meditatie is een techniek waarmee we onze geest tot rust kunnen laten komen. We kunnen een bepaalde staat van bewustzijn bereiken die heel anders is dan de staat waar we normaal in zijn. Dat betekent dat we niet aan het slapen of dagdromen zijn, of vastzitten in allerlei gedachten.

Want dat doen we allemaal, we denken allemaal, altijd. Bijvoorbeeld terwijl je naar de supermarkt wandelt, ben je aan het denken wat je allemaal nodig hebt, wat je nog moet doen als je straks thuis komt, hoe laat je kinderen uit school komen, of die vergadering op je werk morgen waar je nog een rapport voor moet lezen, en onbewust ga je een stapje gehaaster lopen.

 

 Terwijl je op de fiets zit, denk je aan die ruzie die je gehad hebt en in je hoofd speel je dat gesprek nog een keer terug, maar dit keer met alles wat je van jezelf beter/anders had moeten zeggen. En terwijl die boze woorden door je hoofd malen voel je die brok in je keel stijgen en misschien de tranen weer in je ogen prikken.

 

Of misschien heb je een grote beslissing te maken en wil je hier goed over nadenken, maar je wordt steeds afgeleid. Je begint met denken aan de voor- en nadelen van je keuzes en een half uur later merk je dat je totaal ergens anders over aan het denken bent en helemaal bent afgeleid.

Mediteren is het leren om bewuster om te gaan met wat er in je hoofd gebeurt.

Bewuster leren omgaan met je gedachten.

 

Zo’n bewustzijn kan uitgelegd worden als een gevoel van stilte, rust of geluk. Meditatie hoort niet bij een religie, maar is wel

onderdeel van het achtvoudige pad binnen het Boeddhisme.

Mediteren kun je op veel verschillende manieren doen. Je kan bidden zelfs ook een vorm van meditatie noemen omdat het bij gebed ook gaat om focus en kalmte. Veel gebeden worden achter elkaar herhaald als een mantra om de emotie en de wens kracht bij te zetten. 

 

Mediteren draait niet om de controle over je gedachtes te hebben. Het gaat niet om helemaal niet meer denken en veel mensen geven het al snel op omdat dit ze niet lukt. Dat is jammer want dat is helemaal niet nodig. Gedachten horen nou eenmaal bij ons. Zo is ons brein gemaakt.

Door meditatie leer je trouwens helemaal dat niks goed of slecht is. Door te mediteren leer je alles te zien en te accepteren zonder overal een oordeel over te hebben.

 

Meditatie bestaat al eeuwen lang en het doel ervan is voor iedereen verschillend. De één is op zoek naar verlichting, naar contact met een hogere macht of zichzelf. De ander wil gewoon even 10 minuten ontspannen en de volgende wil zich beter leren concentreren. Dat is allemaal prima. Er is geen goed of fout.

De voordelen van mediteren zijn eindeloos.

·       Je ziet dingen duidelijker (zoals waarom je leven op een bepaalde manier verloopt)

·       Je wordt een liefdevoller persoon

·       Je wordt minder gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten

·       Je ervaart minder stress

·       Je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachten die je hebt. Hierdoor kun je je beter concentreren op bijvoorbeeld studie, werk of andere zaken die belangrijk voor je zijn.

·       Je kunt meer genieten van leuke dingen omdat je helemaal ontspannen in het moment kan zijn.

 

Meditatie helpt je met het ‘geestelijk volwassen worden’

Mediteren is ook gewoon heel praktisch. Beeld je eens in wat er gebeurd als een kamer nooit wordt opgeruimd en schoongemaakt? Na een tijdje is het daar niet meer uit te houden. Overal troep, viezigheid, stof, en oud afval. Helemaal niet gezond om in zo’n omgeving te leven. Beeld je nou eens in dat je geest en je lichaam die kamer zijn.

Er stapelt zich enorm veel troep op in onze geest. Oude pijnlijke herinneringen, boosheid, verdriet, frustratie enzovoort. Dat gooien we allemaal in die kamer, en dan doen we gauw die deur weer dicht. Helaas waait die deur wel regelmatig open..

 

En dan hebben wij er last van! Met negatieve emoties en gedachtes. Stressgevoelens angst, depressie en zelfs eetstoornissen kunnen je leven overnemen. Sommige mensen gaan door stress heel veel eten en hebben daardoor last van overgewicht, terwijl anderen door stress geen hap door hun keel krijgen en heel erg mager worden.

Super heftig allemaal en helemaal niet leuk!

 

Door te mediteren kunnen we dit soort gevoelens leren herkennen, zien en loslaten. Om zo die ‘kamer’ beetje bij beetje op te ruimen en opgeruimd te houden.

Dat is een heel proces en dat kost tijd. Eigenlijk ben je daar nooit klaar mee. Tenzij je de Dalai Lama bent. 😊

 

Ik hoop dat ik een beetje duidelijk heb kunnen maken wat mediteren is, maar erover lezen blijft alleen maar dát, er over lezen. Pas als je het ervaart word het je nog duidelijker.

Wanneer je begint met mediteren is het verstandig om dit onder begeleiding te doen. Niet omdat het anders gevaarlijk is ofzo, maar omdat het een stuk makkelijker en fijner is om er uitleg bij te krijgen.

 

Wil je meer weten? Heb je vragen? Stel ze gerust!

 

Ik vind niets gek en ik vertel er super graag over. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0