Wat moet je?

 

Je kunt jezelf echt gek maken met moetens, niet-mogens en behorens. En het gekke is, vaak heb je niet door dat je van alles moet van jezelf. Maar het beïnvloed je leven wél! Dat is best gek toch?  

 

Een paar moetens op een rij:  

  • ik moet goed presteren op school/mijn werk 

  • Ik moet er goed uitzien 

  • Ik moet aardig gevonden worden 

  • Ik moet altijd blij zijn 

  • Alles wat ik probeer moet lukken 

  • Het leven moet mij geven wat ik wil 

  • Ik moet die ander helpen 

  • Ik moet sporten 

Maar wanneer heb je genoeg gemoeten?   

Je 'moet' namelijk helemaal niets. Ja, ademen, eten en drinken en zo. Anders ga je dood. Maar zelfs dát moet niet echt. Je kiest ervoor. Want je wilt blijven leven.  

 

Vraag jezelf eens wat vaker af waarom je dingen doet. Of waarom je vindt dat je iets moet. Doe je het omdat het je blij maakt, of omdat je bang bent voor wat er gebeurt als je het niet doet?  

 

Ga je je huis verbouwen omdat je dat zelf graag wilt, of omdat je omgeving vindt dat dat moet? Ga je maar weer op bezoek bij dat vervelende familie lid die jou altijd afkraakt omdat je dat zelf graag wilt, of omdat het moet? En van wie moet dat dan? Wat zou er gebeuren als je het niet doet? Je zou ervoor kunnen kiezen om het niet te doen. En als dat familie lid je dan nooit meer aankijkt, is dat dan erg?  

 

Werk je zo hard omdat je daar zelf plezier in hebt, of omdat je bang bent om je baan kwijt te raken? Of omdat je vindt dat je meer geld nodig hebt?  Je zou ervoor kunnen kiezen om minder geld uit te geven. Bijvoorbeeld door schijt te hebben aan wat anderen van jouw uiterlijk vinden. Dat scheelt dan dure acrylnagels, dure bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste en een enorme hoeveelheid make-up. En een minder blitse auto brengt je ook droog van A naar B. Kun je zo een dag in de week minder gaan werken! 

 

Kijk, ik zeg niet dat je al je familie de deur uit moet doen, je baan op moet zeggen en in een hutje op de hei moet gaan wonen. Van mij ‘moet’ je sowieso niets. Ik wil je alleen graag iets meer bewust laten zijn. Wanneer je rondloopt met een steen in je maag, of verzucht dat je het zo druk hebt en nooit tijd voor jezelf, ligt daar een oorzaak aan ten grondslag. Waarom voel je je zo moe? Waarom ben je uitgeblust? Waarom heb je het gevoel dat jouw batterij nooit echt opgeladen is? Wat MOET jij allemaal van jezelf? En waarom? Ga eens na of al die dingen die jij ‘moet’ ook echt moeten. Of dat je misschien een andere keuze kunt maken.  

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0